HUNTERS RACING TEAM

 

Matka Addisiin

Reissun päällä:
Herra X
Herra Y

18.12. keskiviikko Adami Tullu: Taukopaikalla, vaan eipä näy ABC:ta. Nyt on suomijuntti kaukana kotoa.

Tähän tilanteeseen päädyttiin siksi, että miksipä sitä jäisi Addisiin kun muuallakin on nähtävää. Valtaosa turisteista matkaa pohjoiseen, vaikkapa Omojoen laaksoon (varhaisimmat nykyihmisen fossiilit), Bahir Dariin (sininen Niili) tai Aksumiin (Liiton Arkki).

Historialuento: Aksumin kuningaskunta oli aikansa (100eaa - 1000 jaa) ehdoton suurvalta näillä seuduin, täysin verrattavissa Roomaan tai Persiaan. Raamatusta tuttu Sheban kuningatar (suom. Saba) liitetään yleensä tähän yhteyteen. Kuningaskunnan pääkaupungissa Aksumissa sijaitsee myös Liiton arkki, joka tuotiin sinne n. 900 eaa. Tämä siis paikallisten ortodoksien mukaan.

En kiistä etteikö kotiin meneminen tai Liiton Arkin varastaminen olisi muikeaa. Lähdettiin kuitenkin etelään, koska etäisyydet ovat siellä hieman pienempiä.

Määränpäänä siis Hawassa, Selam Bus kuljettaa. Matkaa ~300 km, hintaa vajaat kuusi euroa, matka-aika viisi tuntia. Tai siis pitäisi olla. Lähtö puolitoista tuntia myöhässä, saapuminen yli kolme tuntia. Hinta sisälsi myös yhden harhaanajon.

Tästä huolimatta, tai ehkä juuri sen takia on jännä miten yksi bussimatka voi tarjota niin järjettömän paljon koettavaa. Ensimmäinen tunti meni totutellessa, että ikkunasta ei avaudu TV-dokumentti, vaan tämä on ihan sitä laiffia itseään.

Uudehko kiinabussi takaa matkamukavuutta, kunhan ottaa oman musiikin mukaan. Bussissa soittavat paikallista musiikkia = 80-luvun Casiolla tehdyt taustat ja äärettömän junnaavat sanat. Kolmen tunnin jälkeen sitä vain toivoo, että tulisi tulva ja tappaisi kaikki. Puoli valtakuntaa In Flamesista.

Ja jos bussissa on kolme valkoihoista, niin hyvinkin nopea sosialisoituminen on itsestäänselvyys. Jännä miten se heimoajattelu toimii. Fransesca oli opiskellut aikoinaan Raumalla, joka tietysti on Etiopiaakin eksoottisempi paikka.

18.12. keskiviikko Hawassa: Katos, pikkuserkku.

18.12. keskiviikko Hawassa: On täällä tätäkin kuvastoa, jota ihmiset ovat tottuneet Afrikasta näkemään. Mutta Etiopiassa on paljon muutakin.

19.12. torstai Hawassa: Etelä-Amerikassa kokalehti, täällä khat. Vaikuttavat aineet ovat toki erilaiset, tässä ne ovat amfetamiinisukuisia. Tämähän on täällä laillista, sen takia saatiin nappastua kuva.

Paikallisten mukaan lehtiä pitäisi nauttia yhdessä pähkinöiden kanssa, jotta niistä saa tehtyä suuhun ison pallon. Sitä sitten pureskellaan ja imeskellään jokunen tunti, jonka jälkeen vähäisen amfen pitäisi vaikuttaa piristävästi.

Tai sitten voi korkata vodkapullon. Naraus, kulaus ja baila baila. Elämä on valintoja.

19.12. torstai Hawassa: Aasiassa tuk-tuk, täällä bajaj. Paikallisille matka kaupungin sisällä kustantaa 10snt, turistille lähtöhinta on yleensä 1,2e. Tinkivaraa siis on.

20.12. perjantai Hawassa: Paikallinen hawaii on siitä erikoinen, että ananasta ei ole muualla kuin menussa ja kinkku maistuu enemmänkin lauantaimakkaralta. Matkatoverin kasvispizza sen sijaan oli todella hyvää, täytteenä mm. perunaa.

20.12. perjantai Hawassa: Kun etiopialainen pykää pankkitomaatin, niin se on jämpti.

Commercial Bankin ATM:t ilmoittavat aina alkuun system erroria. Sitä ei kannata säikähtää, hetken kun hakkaa näyttöä niin rahaa tulee.

21.12. lauantai Hawassa: Sarjassamme 'näin murtaudut omaan majoituspaikkaasi'.

Täällä päin hyeenat ilmestyvät kaduille puolisen tuntia baarien sulkemisen jälkeen. Sen takia majapaikat lyövät portit kiinni yöksi. Ja jos paikan ainoa yövuorolainen elikkäs yövartija nukahtaa, niin näinkin voi käydä. Huoneen avain ei tietenkään käy porttiin, sehän olisi liian helppoa.

Circle of Life on paikka, rivitaloyksiön ja bungalowin välimaastosta oleva huone 10e /yö. Tämän reissun paras majoitus, siitäkin huolimatta että toiseksi viimeisenä yönä muurahaiset tekivät kansannousun. Saivat vallattua valokatkaisijan, mutta hyökkäys malariaverkon sisäpuolelle epäonnistui surkeasti. Taistelu elintilasta on joskus raakaa.

Kaupungin paras baari on suoraan vastapäätä Circleä. Sillä on amharankielinen nimi, mutta ei tullut koskaan selvitettyä mitä se tarkoittaa. Kysykää Hailea ja kertokaa hulluilta suomalaisilta terveisiä.

21.12. lauantai Hawassa: Käynnissä on paikalliset hippo-hiihdot. Iso, ruma, pahansisuinen ja tappaa paljon ihmisiä. Perus kasvissyöjä siis.

Kyyti virtahepoisia katsomaan maksaa 18 euroa /vene. Ongelma on se, että nämä jantterit siirtyvät päiväksi veteen jolloin niistä näkee vain päälaen. Silläpä niitä pitäisi mennä katsomaan viimeistään kahdeksalta ja valtaosa turisteista tulee paikalle aikaisintaan ysiltä. Lopulta päätettiin tuhlata ja otettiin vene kaksistaan. Kannatti.

Kun tällainen otus alkaa koikkelehtimaan, niin normaali reaktio olisi varmaan poistua paikalta. Sen sijaan veneen kuljettaja löi Yamahasta kaasun täysille ja ohjasti suoraan kohti virtahepoista, jotta turistit saavat varmasti hyviä kuvia. Jänskätti.

22.12. sunnuntai Shashemene: Olen taivaassa. Tosin kuumuus on suoraan helvetistä.

"Jamaica" tai vain "Village" on rastafarien setlementti Shashemenen kaupungin laitamilla. Rastafareille Etiopia on taivas siinä missä Jamaika on helvetti ja Etiopian entinen kuningas Haile Selassie on heille jumala. Niinpä kun Haile lupasi tämän maan jamaikalaisille, niin joitain tyyppejä tänne aikoinaan muuttikin.

Ja kun puhutaan stereotypioista, niin pääkadulla meni noin puoli minuuttia ennen kuin ensimmäisen kerran tarjottiin ganjaa. Ainehan on Etiopiassa vielä laittomampaa kuin Euroopassa, mutta turistille Jamaicassa se ei ole ihan niin laitonta. Muutenkin valtio katsoo tätä paikkaa aika paljon läpi sormien. Ei ehkä kannattaisi.

Aiemmin kylään ei turistilla ollut asiaa ilman suoraa kutsua. Nykyään turistien raha kelpaa täälläkin, mutta edelleen kutsu on ihan hyvä olla olemassa. Me saatiin se Bolt Housen omistajalta, johon törmättiin Addisissa. Paikasta saa varsin autenttista jamaikalaista ruokaa, jota kokeiltiin koska mukaan lähtenyt Haile ei ollut koskaan moista kokeillut. Ruoka oli todella hyvää, jopa niin hyvää että saatiin Haile kääntymään raa'an kalan ystävästä kypsän ja maustetun kalan ystäväksi. Kulttuurivaihtoa á la Hunters.

Lisäksi oli muikeaa kuunnella, kun paikallinen opas selitti Bob Marleyn taulun edessä silmät suurina kuinka mies on suuri messenger, jonka biisit määrittelevät elämää. Kun kuuntelee vaikkapa 'Jammin' -biisiä, niin kyllä, siinä on suurta jumalaista sanomaa.

Muuten tämä mesta ei tarjonnut meille mitään.

Paikallinen jumalanpalvelus on kuulemma hyvin mielenkiintoinen. Siellä poltellaan suitsukkeita, if you know what I mean. Ja Haile Selassien syntymäpäivänä (23.7.) Shashemenessa vietetään HQ-päivää, jolloin kaikki on sallittua. Siinä voisi olla jollekin high life -ihmiselle tärppiä. Itse en uskalla, mutta mie olenkin aika nössö.

22.12. sunnuntai Hawassa: Etiopian kisastudio seuraa European Trophyn finaalia Färjestad BK - JYP. Käytössä on huippumoderni tekstiviestipalvelu. Kiitos mr. Reiseführerille ja herra C:lle tilannekatsauksista.

Aluksi tilannetta piti seurata baarista käsin. Haile kuitenkin lähti nukkumaan ennen pelin alkua, joten kisastudio siirtyi bungalowiin. Otettiin mukaan pullo paikallista viiniä (hyvää, tosin mehän ei tiedetä mitään viineistä). Ja yhden tähden Jallu on tunnetusti kisastudion peruselintarvike.

Voitto tuli, 'Rock You Like A Hurricane' pauhasi Etiopiassa. Vanillasikarit olivat luottokatukauppiaalta just tänä vuonna loppu, joten voitonsikarina toimi Nyalan perustupakka. Täällä kun niitä voi ostaa yksittäinkin. Yksikköhintaa en muista, koko aski olisi maksanut 80snt.

23.12. maanantai Hawassa: Paikallinen kebumuki. Kilo lihaa 5,5e. Tahtoopi tuommoisen hiilillä lämmitettävän kipon.

Sivistysvaltiopisteet ovat täydet 3. Tosin paikalliset eivät juuri julkijuopottele tai polta baareissa/ylipäätään, koska yhteisön paine on niin kova.

Kannattaa muuten varoa, jos tilaa samaan aikaan kaljaa ja soodavettä. Joissain ravintoloissa tarjoilija miksaa ne kysymättä yhteen lasiin tehden vissykaljaa. Paikallinen tapa. Ja oltiin muuten huuli pyöreänä.

24.12. tiistai Hawassa: Travellerin paras ystävä on kuiva pieru, sanoi Rantalan äiteen poika. Se on totta. Siihen voisi kuitenkin lisätä, että toiseksi paras ystävä on hyvä rötväyskeskus. Hyvä tyyny, paikalliseen ilmastoon soveltuva makuupussi, Miika Nousiaisen kirja, Sentencediä. Suihku on optionaalinen, mutta toivottava. Lämmin suihku on toiveajattelua.

Blue Nile Hotel on bussiaseman lähellä, strateginen paikka valita jos seuraavana aamuna bussi lähtee 6:30. Double 11e /yö.

Edellinen | Seuraava