HUNTERS RACING TEAM

 

Nääsville on my mind

Reissun päällä:
Herra Y
Rouva Tiikeri
+ rouvan kavereita

Jos haluat toteuttaa ~seitsemän tunnin pikavisiitin Tampereelle, niin tässä on vinkkejä.

Miksi haluaisit tehdä moisen? En minä tiedä.

Me nyt teimme sellaisen. Sinun ei ole pakko.

Ja jos olet hämäläinen ja tuntuu, että asiat menevät heti tässä alussa liian nopeasti, niin ei hätää. Lue vähän hitaammin. Ei sitä tarvitse hävetä.

14.1. lauantai jossain matkalla: Hei, VR toimii! Ihan ajoissa kaikkialla. Ja ravintolavaunusta olisi saanut olutta. Kallista. Ja varmaan ihan hyvää.

Ja sai sieltä kai ruokaakin. Meillä oli sen sijaan eväät. Meillä on aina eväät.

Matka siis alkoi Jyväskylästä 9:19. Perillä 10:49.

14.1. lauantai Tampere: Täällä on kaksi lao-ravintolaa. Thai&Laos ja Nittaya Thai&Laos. Hyvin helposti sekoitettavat nimet, mutta molemmat kuuluvat samaan konserniin joten ei varmaan haittaa.

On joskus käyty, ihan jees. Muista Phad Krapau Thalee. Tai Laap Kai, jos haluaa laolaista.

14.1. lauantai Tampere: Mutta tällä kertaa jotain muuta. Tampereella on hetken ajan saanut teppanyakia, joka on siis japanilainen grillityylinen ruokalaji. 'Teppan' tarkoittaa metallilautasta ja 'yaki' grillattua/paistettua. Idean isä on ilmeisesti Shigeji Fujioka, paikka Ikuta-ku Kobessa ja vuosi 1945. Paikalliset tanssitytöt rupesivat viemään jenkkisolttuja syömään ja homma lähti siitä leviämään. Jos matkaat Japaniin, niin Misono on the ravintolaketju.

En ole ennen syönyt seepraa, saati sitten japanilaista seepraa. Löytyy myös kengurua, äyriäisiä, sushia ja kahvijäätelöä. Lisäksi kimchille erityismaininta.

Osaka Teppanyaki on nimi, Koskikeskuksessa. Viikonloppubuffet 26,90e. Hui.

14.1. lauantai Tampere (Tampella): Seurueen muut ihmiset halusivat Muumimuseoon. Ainakin ikärajoitteiset seuralaiset.

Muumimuseoon.

Joo ei.

Sen sijaan Museokeskus Vapriikki toimii Tampellan entisissä tiloissa. Ja siellä on Tampere 1918 näyttely. Rouva halusi muumien sijaan tutustua sisällissotaan. Nainen minun makuuni.

Liputkin vain 7e, koska remontti päällä.

Historialuento: Sisällissodan ratkaiseva taistelu, Tampereen taistelu, käytiin 16.3.-6.4.1918. Siihen osallistui n. 30000 sotilasta ja se on siten edelleen Pohjoismaiden historian suurin kaupunkitaistelu. Lisäksi kaupungissa oli 50000 siviiliä.

Valkoisilla oli johtajana ammattisotilas Carl Gustav Murha Mannerheim ja punaisilla sekatyömies Hugo Salmela. Kaupunkia puolustaneet punaiset piiritettiin melko nopeasti, mutta itse kaupungin valtaaminen oli vaikeaa ja veristä.

Verisin taistelu oli Kalevankankaan hautuumaalla, jossa kiirastorstaina 28.3. kuoli yli 300 ihmistä.

Ja kuten näissä yleensä käy, niin valkoiset voittivat. Aamulla 6.4. Pyynikin ja Piispalan punaiset antautuivat lyhyiden neuvottelujen jälkeen, tosin suuri joukko onnistui pakenemaan edellisiltana Näsijärven jäätä pitkin. Taistelujen jälkeen valkoiset 'puhdistivat' kaupunkia ja yksistään Hämeen lentävä ratsuosasto teloitti satoja punakaartilaisia.

Taisteluissa kuoli noin 700 valkoista ja noin 2000 punaista. Yli puolet punavainajista teloitettiin. Taistelujen aikana Mannerheim levitti lehtistä, jossa luki "Me emme tapa niin kuin punaiset vankejamme".

Hugo Salmela kuoli taistelujen aikana räjähdysonnettomuudessa. Verkatehtaan työntekijä Hilda Saarinen ammuttiin, kun hän yritti viedä ruokaa punavangeille. Lukuisia alaikäisiä naispunakaartilaisia raiskattiin ja murhattiin. Mannerheim jäi eloon.

V***n lahtarit. Ja Mannerheim oli homo.

"Seems odd you'd name your ship after a battle you were on the wrong side of."
"May have been the losing side. Still not convinced it was the wrong one."
- Malcolm Reynolds, Firefly

Firefly on ehkäpä maailmanhistorian paras TV-sarja.

14.1. lauantai Tampere (Tampella): Mutta on Vapriikissa muutakin. Esimerkiksi kendomuseo. Se jäi väliin. Kivimuseo sen sijaan ei.

Kuvassa 200 miljoonaa vuotta vanha puu. Joka on kivi.

200 miljoonaa vuotta sitten ei varmaan ollut moniakaan nykypäivän ongelmia. <Keksi tähän mieleisesi nykyajan ongelma>

14.1. lauantai Tampere (Tampella): Fossiili.

Tuli nälkä.

Jossain oli myös dinosauruksen muna. Joka on kivi. Ja jonkin eläimen vanhaa kakkaa. Joka on sekin kivi.

14.1. lauantai Tampere (Finlayson): Joen toisella puolella on toinen tehdas. Jossa on toinen museokokonaisuus. Eli työväenmuseo Werstas.

Höyrykonemuseo ehkä se mielenkiintoisin. Kuvassa on sveitsiläisfirma Sulzerin höyrykone, joka oli tehtaalla käytössä viime vuosisadan alussa. 1650 hevosvoimaa, vauhtipyörä kahdeksan metriä.

Ja voin paljastaa, että välillä teen näihin raportteihin jopa pohjatutkimusta. Sitä kautta sain tietää, että Sulzer kehitti dieselmoottorin jo vuonna 1898. Ihan vaikuttavaa. Se tehtiin yhteistyössä Rudolf Dieselin kanssa. Hieno nimi.

Herra Dieselin kuolema olisi historialuennon arvoinen tarina. En nyt kuitenkaan vedä tähän enempää off-topicia.

Museoon on ilmainen sisäänpääsy. Työväenmuseo hei.

14.1. lauantai Tampere: Ei ole Tamperetta ilman Plevnaa. Ja luonnollisesti olemme juoma-asiakkaita. Hanasta sai Mummon Mustaherukkasiideriä ja Sumutar NEIPAa. Kallista on. Ja hyvää.

Panimoravintola Plevna ja samassa yhteydessä toimiva Koskipanimo on ollut olemassa vuodesta 1994.

Pöydänjalalle erikseen shout-out.

Michael Jackson kävi täällä heinäkuussa 2001. Siis ei se yksi pedo, vaan olut- ja viskiasiantuntija briteistä. Olutmaailman the dude. Teki The Beer Hunter -sarjaa. Oli sitä mieltä, että olut on kulttuuria ja olut pitäisi aina liittää kulttuuriseen kontekstiin. Nykyaikainen jaottelu eri oluttyypeistä perustuu aika paljon tämän äijän kirjoituksiin.

Kuoli 2007. Hieno mies.

--

Lisäksi maininta Kultaiselle Apinalle Hervannassa, nyt ei ehtinyt. Ja O'Connell's ihan siinä rautatieaseman lähellä on mieluisa.

14.1. lauantai Tampere: Samaisen Plevnan vessasta löytyi tuumauslause.

Vessataide on aliarvostettua taidetta. Kerran lahelaisessa vessassa luki "Pekka on homo!" Nerokasta. Ja sikäläisittäin jopa korkeakulttuuria.

Tosin olen miettinyt, että tuleeko ihmiselle mieleen elämänviisaus juuri vessassa ja taskussa vain sattuu olemaan kynä? Vai valmistautuuko joku baari-iltaan ottamalla kynän vasiten mukaan?

Ja toki propsit Pekalle. Lahees ei liene turvallista olla kaapin ulkopuolella. Kenenkään. Saati sitten homoseksuaalin.

Ja onhan toki Lahees myös hienoja ihmisiä. Neiti Lahtelainen on elävä esimerkki.

--

Hei, VR toimi taas! Ihan ajoissa kaikkialla. Ja ravintolavaunusta sai olutta. Kallista. Ja ihan hyvää.

Juna takaisin 18:07, perillä 19:39.