HUNTERS RACING TEAM

 

Matka Vientianeen

Reissun päällä:
Herra Y
Mrs. Tiikeri
Mr. Riiviö

27.6. maanantai Jyväskylän maalaiskunta: Lähtöpäivän lämpötila. Ei sinällään lohduttanut lähteä näistä oloista vielä kuumempiin.

Tiimikaveri seuraili lämpöjä. Lähtöviikolla joinain päivinä lämpötilaero oli kaksi astetta. Talvella moinen lämpötilaero harmittaisi enemmän.

Toisaalta se lohdutti, että ilmastokriisin kieltäjät ovat nyt hiljaa. Jos siis käytetään heidän viallista logiikkaansa talvipakkasilla. Keli, sää ja ilmasto kun ovat eri asioita. V***n idiootit.

--

Mutta joo, rajat olivat taas auki. Ja toinen koti odotti. Joten hiilijalanjälkeä isommaksi ja menoksi.

Tosin Thaimaa halusi maahantulijoilta Thailand Passin, joka oli tapa nyhtää rahaa. Anottiin netissä etukäteen. Rokotukset olivat kunnossa, koska emme ole Venäjän informaatiovaikuttamisen uhreja. Eli check. Vakuutus oli n. 20e /hlö. Ei ollut edes halvin vaihtoehto, mutta tämä oli koko kuukaudeksi. Check. Lisäksi majoitus piti olla valtion hyväksymä. Helpoimmalla olisi päässyt, jos olisi varannut hotellin Agodan kautta. Ei check.

Meillä oli aikomus yöpyä junassa, joka ei kelpaa edes normaaliajan maahantuloon saati tähän. En halunnut myöskään tuhlata rahaa, joten heitin vain jonkin hotellin passianomukseen ja väärensin varausvahvistuksen. Läpi meni.

Samaa konstia kannattaa käyttää lentolippuihin, jos lentopäivät eivät täsmää viisumin kanssa. Pro tip, jonka itse sain aikanaan tositravellereilta.

27.6. maanantai Vantaa: Nyt on muuten melkoiset Jeesus-pilvet, sanoi junnu. Ja oli oikeassa. Tsekkaapa yksikin uskovaisten esite, niin kuvasto on yksi yhteen. Lisäksi niissä yleensä sanotaan, että raamattu on totta, koska raamattu itse sanoo että se on totta. Pettämätön logiikka.

Ajattelin silti käyttää tilaisuuden hyväkseni ja kysäisin yläkerralta, että miksi jumala toistuvasti tappaa vastasyntyneitä ja tarjoilee lapsille leukemiaa? Kuollut vauva -vitsit ovat toki erittäin hauskoja, mutta en ole loputtoman toistohuumorin ystävä.

Käsien ristimisellä ei saanut 5G-yhteyttä, tai ainakaan en saanut vastausta. Oli varmaan kiire lahjoittaa Afrikkaan AIDSia.

--

12 tunnin lento viehättää muuten aika vähän. Mutta minkäs teet, kun Venäjän yli ei enää lennellä.

V***n Venäjä. Kehoittaisin painumaan Siperiaan, mutta... niin, no niin.

Ja kuten aina: Slava Ukraini!

Koneen lähtöaika oli 00:45. Mikä oli hyvä, koska ei ollut paljon viimeaikaisia kenttäongelmia eli ruuhkia.

En saanut check-in automaattia toimimaan, joten meidät ohjattiin ystävällisesti tyhjälle prioritytiskille. Luonnollisesti meillä ei ollut prioritytason lippuja, koska olen economictason miehiä.

Finskille siis pisteet. Tai eipä yhtiö tähän asiaan vaikuttanut mitenkään. Kiitos kuuluu henkilökunnalle. Kuten yleensä.

28.6. tiistai Bangkok (Bang Sue): Oli semmoinen semikiireellinen siirtymä Bangiin, koska siellä piti olla uusi hieno juna-asema avattuna ja oli suuri tahtotila päästä saman tien pohjoiseen menevään yöjunaan.

Finnair oli myöhässä. Se oli otettu huomioon, koska Finnair on aina myöhässä. Maihintulo oli sen sijaan tavallista nopeampi, ainakin jos oli paperit kunnossa ja esillä. Eli tässä kohta oltiin vielä melko lailla aikataulussa. Stressitaso ok.

Metro oli muuttanut linjoja viime näkemältä, niiden tulkitsemisessa meni hetki. Sen jälkeen pari metrovuoroa oli niin täynnä ettei sekaan mahtunut. Stressitaso hieman koholla.

Makkasanissa hajosi yksi kolmesta matkalaukusta. Tai siis sen rengas purkautui, mutta sehän riittää. Halvimmat laukut, mitä löytyy. Stressitaso koholla.

Pääsimme kuitenkin raahautumaan perille, ajoissa. Ja tosiaan loppupeleissä Bang Sue ei ole vieläkään avattu. Kaikki junat lähtevät edellen Hua Lamphongista.

Kiva hei.

Olisihan sen voinut etukäteen tarkistaa, mutta Thaimaan rautateiden sivut olivat kaksi viikkoa nurin, Wikipedia väitti toisin eikä mielenkiinto riittänyt sen suurempaan selvitystyöhön. Eli saattoihan tämä olla oma vika, mutta mitään en tunnusta.

Lopulta jäi jopa aikaa käydä tutkimassa uuttakin asemaa. Ulkoapäin se näyttää valmiilta. Tosin asema on sieluttomamman oloinen kuin vanha. Kliininen. Steriili. Luulisin, että valtaosa ihmisistä pitää moisesta. Itse en ole varma.

Kulkukoiria täällä riittää. Yöaikaan niiden kanssa kannattaa olla varovainen. Joskus muinoin sellainen nappasi takareiteen. En kuollut. Jumalolennot eivät kuole helposti.

Lisäksi maskipakko trooppisessa ilmastossa on yllättävän ahdistava kokemus. Pidin maskia silti.

28.6. tiistai Saraburi: Menolippu vajaan 30e /hlö. Yläpeti on vähän halvempi. Sinne siis.

Junassa ei ollut ravintolavaunua. Onneksi tuli peruseväät hommattua aseman katukeittiöistä. Aamukahvia jäi tosin kaipaamaan.

Juna-asemilla muuten on varsin pätevän näköiset kasvontunnistusohjelmat. Kiinasta varmaan? Siinä tapauksessa ne on uiguureilla testattu. Vähän sama kuin Israelin myymien aseiden testaaminen palestiinalaisilla.

Eikö ole v***maista, että maailma on joka puolelta melko kauhea paikka? Tai siis ihan vain 'uudelleenkoulutusleirejä' eikä keskitysleirejä ne Kiinassa ovat. Tai siis 'taisteluja' eikä kansanmurhaa se Palestiinassa on.

Inforuutu: Suomi on ostanut aseita Israelista ainakin 400 miljoonalla eurolla. Tämä tieto on vuodelta 2020. Lisäksi Patria on tehnyt jatkuvaa yhteistyötä israelilaisten joukkotuhofirmojen kanssa. Anna Kontulan blogissa on avattu asiaa enemmän. Hyvä Suomi.

Mutta mie vain pelasin junassa junnun kanssa mobiilipelejä. Ihan aina ei voi miettiä maailman pahuutta. Psyyke ei kestä.

29.6. keskiviikko Vientiane (Khamhoung): Kotona! Tai olen nimennyt tämän Aasian tukikohdaksi.

Laos ei rahastanut koronan varjolla, vaan rokotetodistus riitti. Pisteet siitä.

Laosin päässä turismin pikakäynnistämiseen auttaisi väliaikainen viisumivapaus. Omasta mielestäni siis. Kerroin tämän myös hallinnolle. En tosin tunne puolueen johtoa henkilökohtaisesti. Heillä oli netissä sellainen kysely.

30.6. torstai Vientiane: Koska tämä ei ollut loma sanan varsinaisessa merkityksessä, niin heti hoitamaan muutaman vuoden aikana jääneitä rästihommia.

Laosissa auto pitää katsastaa viiden vuoden välein. Tai ei se oikeastaan ole pakko. Ilman leimaakin voi ajaa, mutta kiinni jäädessään pitää poliiseille maksaa lahjuksia. Pitkässä juoksussa on halvempaa olla kuuliainen.

Katsastusasemalla periaatteessa tsekataan auto, mutta se oli sellainen pintapuolinen raapaisu. Suomalainen rallikatsastuskin on tarkempi. Sen jälkeen etsitään asemalla hengaava fikseri, joka käy neuvottelemassa katsastuksen läpi.

Auton kunnolla periaatteessa on kait väliä, eli ihan pommista joutuu maksamaan enemmän. Mutta yksittäisellä takalampulla ei taida olla. Ite meinaan etukäteen kotosalla katselin takavaloja ja rouva katseli ymmärtäväisesti vieressä, että antaa idioottifalangin touhuta.

Ilman fikseriäkin asian voi hoitaa. Siinä tapauksessa varaudu useamman päivän savottaan ja paksuun lompakkoon. Ite olen jo laitostunut näihin asioihin eli maassa maan tavalla. Ja kommunistisissa valtioissa arkipäivän korruptio tuppaa olemaan yleistä. Sosialismi tai anarkismi olisi parempi. Ehkä. Aika vähän on annettu ihmisten niitä kokeilla.

30.6. torstai Vientiane (Khamhoung): Anoppi oli koronavuosien aikana huollattanut auton. Paitsi öljyjä. Mitäpä niistä tietysti.

Lisäksi heti katsastusreissun jälkeen jakohihnan vaihtovalo syttyi. Kysyin asiasta rouvalta ja vastaus oli naisellisen perinteinen 'mikä se on?'.

Olenko siis misogyyni?

"He - and if there is a God, I am convinced he is a he, because no woman could or would ever fuck things up this badly."
- George Carlin

Oh well. Täällä päin maailmaa työn osuus maksaa niin vähän, että ei ole käytännön järkeä tehdä omalle autolleen mitään. Tai rouvan autohan tämä on, en ole maksanut penniäkään. Joka tapauksessa luottohuoltomies töihin, koska hän yleensä saa varaosat halvemmalla kuin mitä koko loppulasku maksaa vs. jos tekisit itse.

Ja luottohuoltomiehen kunniaksi on sanottava, että hän yritti saada vanhat öljyt talteen. Jonkin verran meni silti maahan. Ainahan se länsimaalaista surettaa katsoa kun p***otaan luontoa, mutta minkäs teet. Ja kyynisyyden kanssa avoliitossa elävänä sekä nihilismin kanssa treffailevana ihmisenä saattaisin miettiä, että öljynkeruuastia oli käytössä vain, koska länkkäri oli katselemassa.

"Ympäristön tuhoutumisesta ahdistuminen on meidän rikkaiden etuoikeus."
- anonyymi

Rouva onneksi tuntee huoltomiehen rouvan ja sehän tarkoitti oluthommia. Alkoholi lohduttaa. Vain hetkellisesti, mutta joskus se riittää.

En kerro luottohuoltomiehen kadunnimeä. Mutta juuri sillä kadulla räjähti reilu vuosikymmen sitten. Vanhoja jenkkipommeja muokattiin yhdessä talossa maataloustyökaluiksi sekä avaimenperiksi muistutuksena turisteille siitä paskasta mitä läntinen maailma saa halutessaan aikaan. Ihme kyllä kukaan ei kuollut eikä edes vammautunut. Taloudelliset vahingot olivat köyhän maan asukeille miltei ylitsepääsemättömät.

Kuvittele, että talosi tuhoutuu käytännössä täysin. Eikä vakuutuksia ole. USA, fuck you.

1.7. perjantai Vientiane: KPB on edelleen Samlo. Sieltä ei ole nyt kuvia. Mutta menkää sinne. Yksi Aasian parhaita baaribaareja. Ellei paras. Henkilökohtaisesti kaupallinen yhteistyökin toimii hyvin. Ei sen takia, että mainostan tässä Samloa, vaan koska olen vakkariasiakas.

Toisaalta Mekongin varrelle Night Marketista yläjuoksulle syntyy piakkoin hyvä baarihubi. Oh La La on täällä hyvä valinta. Hyvää ruokaa ja importoluita. Tosin Beerlao on halvempaa. Absinttiakin oli listoilla, mutta luonnollisesti tällä hetkellä loppu. Olisin halunnut nähdä mitä se oli. Jotain Pere Kermannia varmaankin.

Lisäksi siitä pääkadulta kannattaa ottaa haltuun uudehko Windy Bar. Eikä vain sen takia, että siellä on töissä meidän luottoleidari.

Oikeasti neiti Khek on yksi meidän parhaista ystävistä Vientianessa, mutta kännissä keksin moisen termin enkä malttanut olla käyttämättä. Lisäksi Windy on oikein viihtyisä pikkubaari. Jalkapalloa telkkarissa, iso shottivalikoima ja kaikkea. Ei absinttia. Vielä.

Night Market on ennallaan ja kalliimpi. Muutenkin aika moni tuote ihan ruoasta lähtien on noussut kolmessa vuodessa jopa sen 50%.

Olut ei ole oikeastaan kallistunut. Kipin kurssin huononemisen johdosta meille jopa halventunut. Henkilökohtaisesti kaikki on siis edelleen ok. Laosin taloudesta tai maailmasta ei voi sanoa samaa.

2.7. lauantai Vientiane (Khamhoung): Anoppi oli rakentanut ginseng-viinaa. Tai paikalliset sanovat tätä alkoholin muotoa viskiksi, mutta riisiviinaahan se oikeasti on. Paikallisittain lao-lao. Pulloon kuivattua ginsengia ja päälle viinaa. Lääke on valmis.

Inforuutu: panax ginseng on wanha kiinalainen rohdoskasvi, joka perinteisen lääketieteen mukaan lisää jing-energian kiertoa vartalossa. Ginsengiä on valkoinen ja punainen, jälkimmäinen on vahvempi. Kasvatetaan kuusi vuotta ja sen jälkeen kasvin juuri hyödynnetään.

Mahdollisia terveyshyötyjä on useita, mutta länsimainen tutkimus ei ole vielä varma asiasta. Yliannostuskin on mahdollista, joskin epätodennäköistä. Suomessa tämä luokitellaan vahvaksi lääkkeeksi, joten juuren tuominen Suomeen on sellaisenaan kiellettyä. Uutteena ja jauheena sitä saa maahantuoda.

Eli tässä muodossa tätä pulloa ei saa tuoda Suomeen. Ei se mitään. En mie itse pulloa hamua tai halua. Juon siis sisällön täällä ja kuljetan Suomeen sisäisesti.

Juotiin tätä myös Khamhoungin kyläpäällikön kanssa. Tarjosin hänelle myös Jallua, mutta tämä oli kuulemma parempaa. En ole samaa mieltä, mutta en kertonut mielipidettäni ääneen.

On meinaan kunnia-asia, että kylän suurin hefe tulee juuri sinun mestoille. Nyt kävi niin, että hän halusi tulla moikkaamaan länsimaihin karannutta entistä neitiä. Kyläpäällikön vierailu on statusjuttuja, joka iski etenkin anoppiin. Mie puolestaan pidin koko hommaa pakkopullana, kunnes päästiin siihen juomispuoleen. Sen jälkeen olin ihan mukana menossa.

Tosin kylän poliisipäällikköä kävi vähän sääliksi. Hänen tehtävä oli pitää kyläpäällikkö turvassa, joten hän ei voinut juoda. Sen sijaan hän toimi meille tulkkina. Ennen kotiinlähtöä kaadoin hänelle Jallua vesipulloon ja annoin kotiin evääksi. Joskus pienellä eleellä saa uuden ystävän.

Kyläpäälliköllä on virallisesti lopullinen sana kylän asioihin. Kylän poliisipäälliköllä ei ole tavallaan virallista roolia, mutta valtiollinen 'oikea' poliisi ei käytännössä puutu hänen toimiinsa. Eli näiden kahden kanssa kannattaa olla väleissä. Rouva on asian jo hoitanut, mie vain nautin. Ja länkkäriltä suvaitaan paljon kaikkea mikä paikallisilta ei menisi läpi. Jopa pöytätavoissa.

Black eggin joudut ehkä syömään. Ja kuuntelemaan kyläpäällikön karaokea. Pystyin molempiin.

3.7. sunnuntai Vientiane: Ja tosiaan; jos kyläpäällikkö sanoo että marihuanaa saa kasvattaa kotikäyttöön, niin sana on laki. Myös valtiolle, vaikka Laos ei marihuanaa missään muodossa hyväksykään.

En laita tähän kylän_nimeä esiin. Laosin hallinto seuraa nettikirjoittelua yllättävän tarkasti eivätkä varmaan tykkää tästä tekstinpätkästä. En olisi kovinkaan yllättynyt, jos yksi kymmenestä tätä raporttia lukevasta ihmisestä edustaisi hallitsevaa hallintoa. Enkä halua lähikylille mitään pahaa. Antaa heidän kasvattaa.

Metamfetamiiniongelma on lähtenyt täällä ihan lapasesta. Marihuanan osittainen vapauttaminen taitaa olla vastareaktio sille. Mutta oli syy mikä tahansa, niin Laosissa podetaan paljon diabetesta. Tämä kasvi ja sen sisältämä CBD voisi auttaa siinä ongelmassa. Just sayin'.

4.7. maanantai Vientiane: Hiluxin soittimeen Cyan Kicksiä, niin kadun varressa odottaminen on paljon antoisampaa.

"Things you don't need - they are your remedy /
But that shit doesn't come for free /
You believe that everything will be fine /
If all you do is turn your blind eye /
Keep believing everything's alright /"
- Cyan Kicks - Wish You Well

Tosin eihän popbiiseissä sanoitusten tarvitse aina olla timanttisia.

"Ecuador!"
- Sash! - Ecuador

Suomalaiset pop/rockbändit ovat parhaimmillaan todella hyviä. Tosin ne ovat välillä valitettavan lyhytkestoisia. Missä on Musta Joutsen? Missä on Shear? Missä on 3some? Missä on Muusa? Missä on Kaukolasipartio? MISSÄ on Petettyjen Puolue?

Valan toisesta albumista maksaisin paljon rahaa.

--

Mutta joo, olimme pankin ulkopuolella. Kiinteäkorkoinen viiden vuoden talletus perustilille tarjosi vuosikoron 6.9%. Kuulostaako hyvältä? Ja tämä ilman force majeure -klausuuleita.

Tähän kun lisätään euron hyvä kurssi suhteessa kipiin ja huono kurssi suhteessa kaikkiin muihin valuuttoihin, niin laitettiin junnulle vähän pesämunaa kasvamaan. Banque Pour Le Commerce Exterieur Lao Public oli valintamme. Nimihirviö tunnetaan myös lyhenteellä BCEL.

Inforuutu: BCEL on '75 perustettu valtiollinen kaupallinen pankki. Se oli ensimmäinen yritys, joka listautui Laosin pörssiin 2010. Omistajapohja on 70% valtiovarainministeriö, 5% pankin henkilökunta, 15% muut. Paikalliset pitävät tätä pankkia luotettavimpana.

Pienemmiltä pankeilta saisi parhaimmillaan yli 7.5%. Niissä on klausuuleita. Sairaita lukemia käyttötilikoroille. Oman tönön maapinta-alan arvo on myös noussut kymmeniä prosentteja muutamassa vuodessa. Ehkä lievää kasinotaloutta havaittavissa?

Kannattaisi myydä kaikki, mutta tämä on se mesta mihin ajattelin tulla kuolemaan. Kadulla ei ole kiva kuolla. Ja mikä olisi se satama, johon rahat tallettaisi? Kryptot vai joku muu pyramidi?

Tosin miehän en usko moderneihin rahamarkkinoihin muutenkaan, joten tuleva romahdus ei pääse niin shokeeraamaan. Katsotaan miten Laosin hallinto siinä kohtaa suhtautuu ihmisten säästöihin.

4.7. maanantai Vientiane: Maailman paras fried rice. Tosin se on vain minun mielipiteeni. Ja pidätän oikeuden muuttaa mieltäni, jos jostain löytyy vielä parempi.

Yksi intialainen tyyppi pitää ravintolaa Mittaphab Hospitalin lähellä. Tässä on siis todennäköisesti joku intialaisen keittiön vivahde, joka erottuu edukseen. Mutta asiaan ei saa varmuutta edes kysymällä. Liikesalaisuuksia, sano. Jos ravintola olisi turistien suosimilla alueilla, niin tämä löisi varmasti läpi.

4.7. maanantai Vientiane: Tässä on pääkaupungin lähiliikenteen pääbussiasema. Tulee joltensakin itäeurooppalaiset vibat.

Täältä pääsee kaikkialle kaupunkiin. Hinnat ovat jotain euron per matka ja oikean bussin valitseminen on yllättävän loogista, jopa turistille. Kannattaa siis ehdottomasti hyödyntää palvelua. Kävelymatkan päässä siitä turistialueelta.

Tosin vielä nyt bussilinjat olivat suljettu koronan takia, joten jouduimme turvautumaan tuk tukiin.

5.7. tiistai Paksan: Reissuun. Paksanissa on 24h ravintola, jossa on ihan pätevää ruokaa ja laaja menu. Ravintolan nimi unohtui, mutten usko että kukaan sitä tietoa jää kaipaamaan. Samaisen raflan miesten vessan ovi on mahdollisesti kaakkoisaasialaisin juttu, mikä on tullut vastaan. Toimivuus > tyyli.

5.7. tiistai Thakhek: Täällä on rakennettu kaikki valmiiksi turisteja varten. Muutaman viime vuoden kehitystä ei voi olla huomaamatta.

5.7. tiistai Thakhek: Kaupungin keskustassa on historiallinen kaivo.

Historialuento: Thakhekin taistelu maaliskuussa '46 edelsi ensimmäistä Indokiinan sotaa. Ranskalaiset hyökkäsivät kaupunkiin, jota laolaiset ja vietnamilaiset yrittivät puolustaa. Hyökkääjät olivat ylivertaisia ja lahtasivat paikallisia kaupunkiin sekä Mekongiin, jonka yli ihmisiä yritti paeta Thaimaan puolelle.

Ranskalaisten tappiot 19 ihmistä, paikallisten ehkä n. 150 (ranskalaisten arvio), ehkä n. 3000 (oikeampi arvio). "Punainen prinssi" Souphanouvong haavoittui taistelussa ja selvisi hengissä vain, koska nimettömänä historiaan vaipunut vietnamilainen uhrasi itsensä suojellakseen häntä.

Taistelun jälkeen ruumiita tungettiin tähän kaivoon. Erilaiset monttubileet.

Paikallinen opas kertoo tarinoita, jos haluaa kuunnella. Laosin kielestä on apua. Kannattaa antaa vapaamuotoinen lahjoitus stupan sisällä olevaan boksiin.

Historialuento jatkuu: Ensimmäinen Indokiinan sota alkoi joulukuussa '46 ja jatkui vuoteen '54, kunnes ranskalaiset lyötiin Dien Bien Phun taistelussa. 7.5.1954 Viet Minhin lippu liehui ranskalaisten päämajassa. Se oli hieno päivä.

'55 alkoi toinen Indokiinan sota ja '64 tulivat amerikkalaiset. Tämä sota loppui 30.4.1975, kun Saigon kaatui. Sekin oli hieno päivä.

--

En tarkoita hienoilla päivillä sitä, että kommunismi voitti kapitalismin. Ne ovat molemmat vain väestönhallintaohjelmia. Sen sijaan hienous tulee kolonialismin tappiosta. Ero ristiretkiin on vain vuosisadassa.

Samasta syystä olisin sanonut ei NATO:lle. Tosin minulta ei kysytty. Nykyään näissä tärkeissä kysymyksissä ei taideta enää pitää kansanäänestyksiä. Kansahan voisi äänestää väärin. Hesarin gallup riittää.

Ja kuten aina: Erdoğan, go fuck yourself. Zînduw e, qet nanewé alakeman.

--

Historialuento jatkuu: Kolmas Indokiinan sota kesti '75 - '91. Kambodžan punakhmerit hyökkäsivät Vietnamiin, mutta lopputulemana Vietnam lopetti sisäisen kansanmurhan Kambodžassa. Tämän seurauksena piti tapella myös Thaimaan kanssa ja ajaa Kiina pois Vietnamin pohjoisosista.

Ainoa kerta näinä vuosina, kun Vietnam hyökkäsi itse toisen valtion alueelle oli '58, kun se valtasi maata Laosista. Nykymuotoinen Laos sen sijaan ei ole hyökännyt toisen valtion kimppuun. Itsenäinen Suomi on senkin mennyt tekemään.

5.7. tiistai Thakhek: Lähikioskissa ei ollut jäitä, joka oli poikkeuksellista. Syy selvisi, kun meidät ohjattiin kioskin taakse jossa oli jääpalatehdas.

Ihan mielenkiintoinen kokemus tämäkin. Ja jäitä myytiin myös pienasiakkaille. Koskaan ei ole saanut noin paljon jääpaloja alle eurolla. 0.33e olisi antanut sellaisen järjellisen määrän jäitä. 0.66e antoi puolet enemmän.

5.7. tiistai Thakhek: Onhan siinä vähän eroa Mekongin vastarannoilla.

5.7. tiistai Thafalang: Paikan nimi tarkoittaa 'foreigner's landing'. Tietoa löytyy netistä melko nihkeästi, mutta voisin kuvitella että ranskalaiset possut ovat täällä käyneet aikoinaan polskuttelemassa.

Todella hyvän uimapaikan ympärille on nykyään rakennettu resort. Turistit tosin valtaosin puuttuivat, muutama thaimaalainen oli seurana. Mutta se ei haittaa. Jokibungalowi 25e /yö.

Vesi on sameaa eikä kauniin vihreää. Sadekausi.

7.7. torstai Thafalang: Yöllä satoi ja myrskysi. Se oli ihan jännää kelluvassa mökissä.

Aamulla vastassa oli tulva. Sadekauden myrskyt ovat aika eläimellisiä välillä.

Seuraava