HUNTERS RACING TEAM

 

Las Palmas - matka paratiisiin

Reissun päällä:
Herra D
Herra W
Herra X
Herra Y
Herra Z

Elokuu 2015:

Huntersin matkakerho on erikoistunut pimeille kujille ja syrjäisille sijainneille. Niinpä ei voi pitää yllätyksenä, että Las Palmas sai matkakohteena suuren suosion ja vuorokauden sisällä ideasta oli koossa jo 5 lähtijää.

1.12. tiistai Las Palmas de Gran Canaria:

"Istutte koneeseen, otatte pienet ja olette perillä" kuului legendaarinen Keihäsmatkojen tunnuslause. Vuodet ovat sen verran muuttuneet, että koneessa ei ole enää pontikkaa tarjoilla, mutta kohde on kuitenkin sama - legendaarinen Las Palmas. Paikka, josta jo Irwin 70-luvulla lauloi ja jossa lähes jokainen suomalainen on vieraillut. Ja jos ei olisikaan vieraillut, niin joku mielipide paikasta on varmasti muodostunut.

Jos ei pakettimatkalle tohdi lähteä ja haluaa matkailla backpacker-hengessä, niin Norwegianilla pääsee perille. Ja jos Norwegian on liian extreme, niin kotimainen Finnairkin on vaihtoehto. Finnairilla on myös se huomattava etu, että koko reissun voi hoitaa ensimmäisellä kotimaisella sanaakaan englantia saati espanjaa puhumatta.

1.12. tiistai Las Palmas de Gran Canaria:

Etelässä kun ollaan niin majoitus pitäisi olla kunnon bungalowissa, jossa loman voisi viettää uima-altaan ja aamiaispöydän välimaastossa. Tällä kertaa valinta osui kuitenkin halpaan Palmasin huoneistohotelliin (Bajamar; 130€/henkilö/yö), vaikka etenkin Inglesin suunnalla olisi ollut varsin värikästäkin majoitusta tarjolla. Ehkä all inclusive sitten ensi kerralla. Mutta mikäpä tässä elellessä kun tuoreita hedelmiä pöydällä ja 59 sentin valkkaria kurkussa. Rannallekaan ei ollut matkaa kuin alta sata metriä.

Juomasuosituksena 59 sentin valkkari.

2.12. keskiviikko San Bartolomé de Tirajana (Playa del Inglés):

Jos arvon lukijalla on vahvat ennakkoluulot turistikohteista tai on mielestään muuten jollain tavalla parempi ihminen kannattaa siirtyä suoraan seuraavaan päivään. Meille muille saaren eteläpää voi olla oikea maanpäällinen paratiisi.

Saaren eteläosan turistialueet sijoittuvat Maspalomaksen kuuluisien dyynien läheisyyteen. Playa del Ingles on kohteista suurin ja on ehkä hieman enemmän nuoremman väen mieleen. Lisäksi alueesta on tullut viime vuosina sateenkaariväen ykköskohteita koko Euroopassa. Puerto Rico on hieman rauhallisempi ja enemmän lapsiperheiden ja eläkeläisten suosiossa oleva paikka. Puerto de Moganista löytää resorttien lisäksi viehättävän sataman.

Juomasuosituksena lonkero, kioskista ostettuna.

2.12. keskiviikko San Bartolomé de Tirajana (Playa del Inglés):

Playa del Ingles eli härmäksi englantilaisten ranta. Nimestään huolimatta suomalaiset kuppilat ovat brittivastaavia näkyvämpiä. Vaikka kotimaiset vaihtoehdot ovat paikallisia hinnakkaampia, niin hyvästä palvelusta suomen kielellä maksaa mielellään hieman ekstraa. Paikallisten hieman eksoottisten kalaruokien lisäksi Kanaria tarjoaa tutun ja turvallisen vaihtoehdon: Bistro Pepperistä saa poikkeuksellisen hyviä lihapullia.

2.12. keskiviikko San Bartolomé de Tirajana (Playa del Inglés):

Inglesillä on pitkät perinteet laatuviihteessä. Jorma Kalevi perusti jo 80-luvulla ravintola Tiffanyn, jossa eturivin artistit ovat päässeet esiintymään palmujen alla. Tiffanystä on jo aika jättänyt, mutta Iskelmäravintola jatkaa perinteitä kunniakkaasti. Tällä kertaa keikalla oli itse macho-Frederik, jolla olikin kolme keikkaa Inglesissä viikon sisään. Myös Puerto Ricon puolelta löytyy suomalaisia esiintyjiä.

Inglesin parhaan baarin paikasta käytiin kova taisto, mutta Karhu-baari vei karaoken mitalla voiton ja Ryysyranta jäi nuolemaan kossuista kaurapuuroa rinnuksiltaan. Ryysyrannalle kuitenkin erityismaininta Irwin-esineistöstä ja asiakasystävällisistä aukioloajoista (06-03).

Juomasuosituksena tuplaviski (vesipullolla ja ilman jäitä).

3.12. torstai Las Palmas de Gran Canaria:

Kanarialta löytyy varteenotettavat jalkapallojoukkueet Teneriffalta ja Las Palmasista. Tällä kertaa La Ligassa pelasi Palmasin joukkue, jonka tähtenä loisti Kanarian Hitti-Litti Juan Carlos Valeron. Sen verta suvereenia oli paikallisen tähden esitys, että poikkeuksellinen Litti-vertaus on nyt paikallaan. Liput oli sikahintaiset (38€) etenkin paikalliseen yleiseen hintatasoon nähden, mutta stadikalla riitti kohtuullisesti tunnelmaa etenkin kun kotijoukkue vei voiton.

Juomasuosituksena olut stadikan ulkopuolella nautittuna. Jos juomasuositus houkuttelee liikaa puoliajalla, kannattaa ottaa huomioon, että oluen hintaan joutunee lisäämään ottelulipun toiselle puoliajalle.

4.12. perjantai Las Palmas de Gran Canaria:

Palmasista löytyy myös nakuranta. Siellä tosin ei ole rantaa eikä myös nakujakaan. Jälkimmäisen puutteen pystyimme onneksi tiimin voimin korjaamaan. Punainen lippu tässä ei meinaa varoitusta suomalaisesta mieskauneudesta vaan tavallista voimakkaammasta aallokosta. Nakuranta olikin paikallisten vähän kokeneempien surffareiden suosikkipaikka

Juomasuosituksena rommi kolalla.

5.12. lauantai Las Palmas de Gran Canaria:

Jos meillä oli tyylivirhe käyttää sandaaleissa tennissukkia, niin paikallisillakin oli tyylivirhe olla rannalla yläosattomissa. Ja sitä paitsi mitäpä näillä tyylivirheillä on väliä - mieluummin tennissukat sandaaleissa kuin rakot kantapohjissa.

Las Palmasista löytyy muutama ranta, joista Playa de las Canteras on ehdottomasti suurin ja paras. Ranta on kokonaisuudessaan yli kolmen kilometrin mittainen ja pääosin erinomaisessa kunnossa. Rannalla voi harrastaa myös useita vesilajeja kuten surffausta.

KPB ehdottomasti Ankkuri-baari. Kuten suomibaarit yleensä oli tämäkin mukava paikka alotella iltaa ja jopa sosialisoitua, vaikka emme sitä kenellekkään suosittele. Muita mainitsemisen arvoisia Arepas ja kaikki reilulla eurolla rommia myyvät pikkukuppilat. Kaupungista löytyy myös varsin vilkasta yöelämää jopa viikolla, eikä juhliminen sinänsä ole huippukallista. Empiiristen havaintojen perusteella yökerhot sulkivat ovensa kuudelta aamulla.

Rannalle juomasuosituksena euron sangria.

6.12. sunnuntai Las Palmas de Gran Canaria:

Historiallinen hetki - joku seurueesta on aamutuimaan ajokunnossa! Joten ei muuta kuin autoa vuokraamaan. Auton vuokraaminen on saarella erittäinkin edullista (Rellu 45€/päivä ilman omavastuuta) ja lisäksi polttoaine on myös mannereurooppaa edullisempaa - n. euron litra. Joku saattaisi autovalintaa ihmetellä, mutta tiimin Volvo-jaostolle ei tuottanut ongelmaa Renaultiin mahtuminen - ovathan Volvo ja Renault olleet enemmän kuin lähellä yhdistymistä 90-luvulla. Ford-jaostolle ei kuitenkaan mikään Mondeota pienempi riittänyt, joten saarta kiertämään jouduttiin neljään pekkaan.

Inforuutu: Pitkällisten neuvottelujen jälkeen 6.9.1993 Volvo päätti yhdistyä Renaultin kanssa. Osakkeenomistajien ja etenkin johdon tiukan vastustuksen takia fuusioehdotus laitettiin kuitenkin jäihin. Seurauksena hallituksen pj Pehr G. Gyllenhammar erosi.

Sen sijaan tälläkin hetkellä Volvo omistaa Renault Trucksin ja sen aladivisioonan Renault Trucks Defensen.

6.12. sunnuntai Tarajalillo:

Bahia Felizin läheltä löytyy ulkokartingrata. Huvi kustantaa 18€/8 min vähän isommilla autoilla. Pienemmillä oli muutaman euron edukkaampaa.

6.12. sunnuntai San Bartolomé de Tirajana (Playa del Inglés):

Kaikkea, mitä ravitsevaan aamiaiseen kuuluu - rasvaa, alkoholia ja kuitua. Pysyy vatta kunnossa ja pää kirkkaana! Makuyhdistelmä saattaa kuulostaa hieman oudolta, mutta maut täydentävät yllättävänkin hyvin toisiaan.

6.12. sunnuntai San Bartolomé de Tirajana (Maspalomas):

Melkein Afrikassa kun ollaan, niin pitäähän sitä kamelin kyytiin päästä. Paikallisia kamelisafareita järjestää useampikin yrittäjä. Saarta pääsee kiertämään halutessaaan kamelilla päivätolkulla ja jopa Saharaan on tarjolla retkiä, mutta meille valikoitui puolen tunnin setti. Suhteellisen edullista hupia - 12€/30 min. Tähän voisi heittää jonkin vitsin Rellun kyydistä ja kameleista, mutta Rellun kyyti oli oikeinkin tasaista ja varmaa. Enemmän kamelimme Messi nikutteli. Tämänköhän takia nämä ranskalaiset käy Etelä-Euroopassa kaupaksi?

Tähän pakollinen historialuento:

Vuonna 1988 hommattiin Suomen Ranuan Simojärvelle kaksi sukellusvenettä "Kultainen taimen" ja "Kultainen lohi", joista piti tulla maailmanluokan turistinähtävyyksiä. Kaikki ei mennyt kuitenkaan ihan putkeen. Suomalainen pimeä järvenpohja ei ollutkaan ihan Karibian tai tässä tapauksessa Kanarian veroinen ja firma meni muutamassa vuodessa konkurssiin suureellisesta alusta huolimatta. Tänä päivänä toinen näistä sukellusveneistä kuljettaa turisteja Kanarialla Puerto de Moganin satamassa.

Rantaan ei autoa saatu parkkiin ja kun on Rellu alla niin ei kävellä kannata, joten sukellusveneajelu jäi ensi kertaan.

6.12. sunnuntai El Hoyo:

Välimatka Mogan - Agaete (GC-200) on melkosta serpentiiniä. Pit stoppeja kannattaa tehdä ja näkemisen arvosilla paikoilla siihen on myös poikkeuksellisesti hyvät mahdollisuudet. Saaren luonto itsessään on varsin karun kaunista ja tästä pääsee parhaiten nauttimaan vuokra-auton ratista käsin. Saarta on mahdollista kierrellä myös julkisilla sillä bussiverkosto on kohtuullisen laaja, etäisyydet lyhyitä ja matkat edullisia (Las Palmas - Ingles ~6 €), mutta kun ottaa huomioon autonvuokrauksen edullisuuden ja liikenteen rauhallisuuden, ei bussi ole oikein järkevä vaihtoehto.

Saaren länsipuolelta näkee Teneriffan läheisyyden. Lähisaarille pääsee Gran Canarialta Las Palmasista tai saaren länsipuolella sijaitsevasta Agaetesta lautalla. Lauttoja menee useampaan kertaan päivässä, joten kokonainen saaristokierroskin on helpohko tehdä jopa muutamassa viikossa.

6.12. sunnuntai Gáldar:

Vaikka Kanarialla on turisteja paljon, niin syöminen ja yleensä eläminen on yllätävänkin halpaa. Ravintoloissa ruoka kustantaa 5-15€ ja pientä särvintä saa jo eurolla. Kahvi + kuvan pari leipäpalasta maksoivat 2€. Jos saaressa on paljon hyvää niin on jotain huonoakin; nimittäin kahvi. Omat Juhla Mokat kannattaa ottaa mukaan, sillä paikallinen suodatinkahvi on täysin juomakelvotonta.

Sunnuntain juomasuosituksena vissy (ilman kossua).

7.12. maanantai Las Palmas de Gran Canaria:

Kun palmasilainen manolo ryhtyy hiekkalinnaa rakentamaan, niin touhu ei todellakaan mene miksikään lapionvarteen nojailuksi.

7.12. maanantai Las Palmas de Gran Canaria:

Ja se paikallinen manolo voi kaivaa monenlaista. Meidän osaksemme jäi kuitenkin lähinnä ihan (oman) perseen kaivelu.

8.12. tiistai Telde/Ingenio (Bahía de Gando):

Lähdön hetki. Paikallinen manolo on ollut taas ovela. Terassit pysyvät varmasti mielessä, kun sellainen löytyy vielä lentokentältäkin.

--

Jostain syystä Kanaria on menettänyt viime vuosina maineensa matkakohteena. Sillon kun Irwin siellä kävi, niin Las Palmasin reissut olivat ehkä hienointa ikinä ja jokaisen kansalaisen unelmissa. Nykyään paikka mielletään lähinnä maailman äärissä sijaitsevaksi Tallinnaksi. Onhan se toki jollain tapaa sitäkin, mutta myös paljon muuta: Kanaria on poikkeuksellisen monipuolinen ja hyvällä tavalla helppo lomakohde.

Viikossa sai asiasta valitettavasti vain pintaraapaisun, joten jatkoraportteja lienee luvassa. Miksi mennä muualle, kun voi mennä Kanarialle?

Tähän loppuun vielä yleinen kohteen valintaopas:

- Jos haluaa mukavan kaupunkiloman ja nähdä paljon, kannattaa lähteä Lontooseen Las Palmasiin, sillä siellä on paljon nähtävää.

- Jos haluaa lämpöiseen talvella, kannattaa lentää Bangkokiin Kanarialle, sillä Euroopassa Kanarialla on lämmintä talviaikaan.

- Jos haluaa edullisen reissun, kannattaa suunnata Itä-Eurooppaan Kanarialle, sillä siellä hintataso on huomattavasti Suomea alhaisempi.