HUNTERS RACING TEAM

 

Matka Luulajaan

Reissun päällä:
Herra B
Herra C
Herra X
Herra Y

5.1. torstai Haparanda: Mies ja mellanöl.

Hyydeå häädeå Luleå huusi huntterijampat kun läksivät taas elämysmatkalle. Eli päästiin pitkästä aikaa käväisemään länsinaapurissa. On se vaan aina niin hienoa olla Ruotsissa.

5.1. torstai Luleå: Sitten jo se perimmäinen syy, miksi Luulajaan eksyttiin: Elitserien. Luleå HF (mustat) vs. Skellefteå AIK (valkoiset). Mustat voitti 3-2 (rp.). Paikallispeli, joten loppuunmyyty, joten hieno tunnelma. Myös istumakatsomo kannusti, toisin kuin Suomessa.

Jotkut paikalliset ihmiset Luleå Fans-osastolla ihmetteli, että miksi ihmeessä Jyvässeudulta jampat ajaa 700 kilsaa yhden pelin takia. Ihme läppää. Eihän se nyt ole niin ihmeellinen asia. Eihän?

5.1. torstai Luleå: Majoituksen hoiti tällä kertaa Luleå Vandrarhem, kohtuu lähellä kävelykatua. Hinta yöltä jotain 20e per jamppa.

Matkalla majoitukseen muuten kuuli ensimmäistä (ja viimeistä?) kertaa taksissa Amaranthea. Ei tietenkään radiosta, mutta taksikuskilla oli kerrankin sivistynyt levylaukku. Joutui kehumaan musiikkivalintaa.

6.1. perjantai Luleå: Yhdistetty yö- ja aamupala paikalliselta huoltamolta, eli Statoililta. Muussia Ruotsissa, kuinkas muutenkaan. Oli jälleen jotenkin häkellyttävä olo, kun myyjätyttö kysyi 'mitä mausteita haluutte tähän muussin päälle?'.

24h huoltsikoilta saa muuten olutta 24h. Se on edelleen sitä mellanöliä, mutta onhan tämä silti jotain ihan muuta kuin Suomen kaltaisessa kieltolakivaltiossa.

6.1. perjantai Luleå: Paikallisia baareja ei montaa ole. Kaupungissa 70t asukasta, olisihan se jo ihme jos kävelykadulla olisi yli neljä baaria.

Lyödään nyt parhaan baarin arvo tälle Heroes Rockbarille. Jos baarin nimessä on sana rock, niin eihän se yleensä mikään rokkimesta ole. Eikä tämäkään. 'Soita jotain suomalaista' toiveeseenkin tuli HIMin vanhempaa tuotantoa. Soittivat kuitenkin siihen perään Hanoi Rocksia, mistä plussaa. Musiikki tulee suoraan Spotifystä, joten voi pyytää ihan mitä haluaa. Eri asia on, että soittavatko.

Ne kävelykadun muut baarit olivat joku-mikä-oli-loppiaisena-kiinni, Allstar (pintaliito/diivamesta, näkemättä paskaa) ja Eriksson's (tms.), joka oli paikallinen sporttibaari. Musiikkina sielläkin paskan kasarirokin sijaan paskaa homopoppia, ollaanhan sentään Ruotsissa. E:stä löytyi kuitenkin tytärihminen, jonka mummo on lähtöisin Uuraisilta. Maailma on vittu todellakin liian pieni paikka.

Paikalliset ymmärtää suomea varsin hyvin, osa jopa puhuu mokomaa mongerrusta. Baarissa ei tarvitse olla hetkeäkään omalla porukalla, juttusille iskee heti suomea puhuvia paikallisia, jotka haluaa verestää suomen kielen taitojaan. Ihan ymmärrettävää, joskin reissuilla verestäisi mieluummin omaa englannin kieltä.

Samasta syystä kadulla kannattaa varoa sen suomen kielen kanssa. Täysin hypoteettisessa tilanteessa ruotsalainen blondi (tyttö) oksentaa kadulla. Huntterismies toteaa siihen kavereilleen, että 'kun nuori tyttö oksentaa, niin se on kuin laittas rahaa pankkiin'. Se blondin hiuksia pitelevä tummahiuksinen tyttökaveri saattaa oikeasti tajuta, mitä huntterismies toteaa.

6.1. perjantai Luleå: Ruottalaisissa baariautomaateissa on kaikkea. Alkoholimittareita, kondomeita ja tamponeita.

Tekisi mieli sanoa, että kuva on ruotsalaisesta miestenvessasta. Mutta kyllä se oli unisex-malli. Unisex-WC on muuten maailman hienoin keksintö.

7.1. lauantai Luleå: Onhan Luulajassa myös yksi UNESCO:n maailmanperintökohde, Gamlastad. Hieno. Tylsä. Joskin on hienoa, että jossain maltetaan säilyttää vanhaa.

Paluumatkalla kannattaa poiketa jossain ruottalaisessa ruokakaupassa. Meinaan ne ruottalaiset einekset on jotain ihan muuta kuin nämä suomalaiset Rainbow-paskat. Rommisoosi ja konjakkiverimakkara jäi tällä kertaa mieleen. Ja se ruotsalainen katkarapusalaatti on oikeasti maailman parasta.

--

Hieno reissu jälleen. Kukaan ei joutunut edes putkaan, eikä mitään. Luulaja on yksi maailman todella harvoista paikoista, jossa suomalaisuus on in. Häkellyttävä tunne.