HUNTERS RACING TEAM

 

Matka Turkkuseen

Reissun päällä:
Herra Y
Mrs. Tiikeri
Mr. Riiviö

vers.2013

4.12. lauantai Tampere: Te ette ehkä usko tätä, mutta matkalla Turkuun löytyy Tampere.

Ullan Grilli, Tammelantorilla. Valittu kolme kertaa putkeen Tampereen parhaaksi snägäriksi. Jos se tieto ei vielä vakuuta, niin tämä ei ole auki iltaisin tai öisin. Sen ei tarvitse.

Kuvassa on pieni jumbopulla-annos. Ja koska olemme niin v***n woke, niin puukuituveitsi.

Ison rahan suuri kusetus on uskotella, että kuluttajilla on vastuu maailman pelastamisesta.

4.12. lauantai Tampere: Lenin-museo. 8e.

Tämä on niitä museoita, jossa eivät käy ne joiden kannattaisi sivistää itseään aihepiirillä. Aihepiiriä ei tarvitse kannattaa, ja silti siihen voi tutustua oppiakseen jotain. That being said, en haluaisi olla myöskään tuo kapitalistipossu.

Tässä rakennuksessa Lenin ja Stalin tapasivat ensimmäisen kerran, bolševikkien salaisessa kokoontumisessa joulukuussa 1905. Tuolloin he olivat vielä vallankumouksellisia. Ja jos olisivat jääneet sellaisiksi, niin historia mainitsisi heidät vain sivulauseissa. Lisäksi maailmassa olisi jokunen miljoona ukrainalaista enemmän.

Museo on nykyään siinä samassa tilassa. Diggaan yksityiskohdasta.

Historialuento: Neuvostoliitolla ei ollut mitään tekemistä sosialismin kanssa. Itse asiassa lokakuun vallankumouksen jälkeen aidot sosialistit olivat miltei ensimmäisiä, jotka 'häivytettiin'.

Olen henkilökohtaisesti enemmän Nestor "Bat'ko" Makhnon miehiä.

4.12. lauantai Naantali: Naantali on hieno paikka. Kesällä. Talvella täällä saa kauniita kuvia.

Paikallisen pizzerian kebab oli semi-ok. Palvelu semi-nuivaa.

4.12. lauantai Naantali: Näkymä hotellista. Tosin eihän tämä hotelli ole. Kai täällä joku scandic olisi ollut, mutta ei jaksanut.

Lintulan pikkukodit, asunto Tiira. 80e /yö. Kesällä samainen asunto on 170e. Yksi Suomen harvoista resorteista pitää resorttihinnat.

Pikkukodit sijoittuvat vanhimpaan osaan Naantalia. Myllymäelle perustettiin luostari 1443, osa rakennuksista tai ainakin rakennustarpeista saattaa jopa olla peräisin samalta vuosisadalta. Useampi sata vuotta joka tapauksessa jokaisella rakennuksella takanaan. Olivat pitkään tyhjillään, kunnes vuosituhannen vaihteessa entrattu ja nyt siis turismin armoilla.

5.12. sunnuntai Rymättylä: Miksei ajaisi Ruotsia kohti ja kävisi Rymättylässä? Ihan vain ettei vieläkään tarvitse mennä Turkuun.

Kahden minuutin stoppi kirkonkylällä, kuva haltuun ja takaisin. Varmasti hieno paikka.

Mielenkiintoisempi olisi Omenaisen saari tässä lähistöllä, jonne vietiin 'kirkon maahan kelpaamattomien' ruumiit. Näitä olivat mm. kuolemaantuomitut ja itsemurhan tehneet. Näin tehtiin vuoteen 1855 asti, eli pimeä keskiaika ylettyi yllättävän pitkälle.

"Once there was a time when all people believed in God and the church ruled. This time is called the Dark Ages."
- George Bernard Shaw

"I'm not a religious person; I would call myself an atheist. I don't have a good story behind it, I'm just reasonable."
- Anthony Jeselnik

Tällä kertaa ei menty saarelle asti. Ei ollut venettä. Eikä rahaa.

5.12. sunnuntai Turku: Turun linna. 12e. Se pakollinen turistikohde täällä.

Vanhimmat osat ovat 1280-luvulta, joskaan niitä ei liene paljon jäljellä. Mallia otettiin ilmeisesti Visbyn kaupunginmuurista.

Täällä oli Juhana III:n herttua-aikoina (1500-luvun puolivälissä) ihan eurooppalaisittainkin noteerattava hovimeininki. Muotia, glamouria, turnajaisia, 600 palkollista.

Ja se loppui, kun Juhanan isoveli Eerik XIV riitaantui veljelleen, piiritti linnaa 1563 ja vangitutti herttuaparin. 1568 osat vaihtuivat Ruotsin aateliston vallankaappauksessa ja Eerik pääsi vuorostaan linnaan vangiksi. Ylhäistö on aina ollut aika sukurutsaista ja sukuäkäistä sakkia.

Viimeinenkin loisto loppui 1614, kun syöminkien seurauksena tulipalo poltti linnan. Sen jälkeen se oli viljavarastona ja kasarmina ja lopulta rauniona, kunnes se entisöitiin 1900-luvulla nykykuosiin.

Mutta pulinat ja hovimenot sikseen, vankilahan se aina kiinnostaa. 1860-luvulla Åbo Underrättelsin raportissa mainitaan, että vuosittainen kuolleisuus oli 1-5%. Voi vain kuvitella, mitä se on ollut 1500-luvulla.

Jaakko Ilkka lienee linnan kuuluisin vanki. Hän jopa karkasi täältä eikä pakokeino ole täysin selvillä. Nuijasodan tyyppejä hän.

Nuijasota on sinällään mielenkiintoinen, että vastakkain olivat aateliset, eteläpohjanmaalaiset ja savolaiset. Näistä on vaikea valita mieluista puolta. Mutta puhutaan tästä kaikesta enemmän joskus toiste.

5.12. sunnuntai Turku: S/S Bore. 77e /twin.

Rakennettu höyrylaivaksi Oskarshamnissa. Bore ja myöhemmin Silja Line liikennöi Turun ja Tukholman väliä 1960-1976. Jakob Lines teki kesäisin samaa Pietarsaaren ja Skellefteån välillä 1978-1984, talvisin vuokrasi laivaa maailmalle, esimerkiksi työläisten asuintiloiksi Algeriaan.

1984 Aura Line ja 1985 Aqua Culture Industries osti laivan, mutta heidän suunnitelmat eivät lähteneet lentoon. Niinpä makasi Turun satamassa vuoteen 1987, jolloin Rannikkolinjat osti laivan.

Rannikkolinjat tunnetaan paremmin Kristina Cruisesina. Ja tämä laiva Kristina Reginana. Josta päästään siihen pointtiin eli Folke West toimi Välimeren-risteilyiden keulakuvana. Ja Folke West pitää olla tuttu hahmo kaikille. Legenda. Campien camp.

Nykyään siis museolaiva ja hostelli. Hotellilaivat on aina vekkuleita. Halvemmalla saisi yöpyä risteilyaluksella. Mutta silti.

Hotellitason aamiainen ja käytännössä tyhjä sali. Autuutta.

5.12. sunnuntai Turku: Kakolan funikulaari eli latinaksi funiculus, "pieni köysi". Nimestään huolimatta tämä ei ole funikulaari. Semantiikkaa, tiedän.

Jos tämä olisi funikulaari, niin siinä olisi kaksi vaunua, jotka toimivat toistensa vastapainona. Eli tämä on rinnehissi. Tai jotain. Käytän kuitenkin funikulaaria.

Historialuento: Turun kaupunginhallitus halusi tällaisen ja runnoivat asian läpi 2015. Sen piti maksaa 2.5 me. Ja kuten näissä yleensä käy, loppuhinnaksi muodostui 5.6 miljoonaa. Hups. Piti valmistua vuonna 2017, mutta sekalaisten ongelmien ja valtion tavan mukaisesti myöhästyi yli vuodella. Käyttöön toukokuussa 2019.

Ensimmäisen kahden käyttövuoden aikana laite on toiminut 620 päivää ja ei-toiminut 112 päivää (15,3% ajasta). Laite on pysähtynyt 130 kertaa ja vioittunut keskimäärin joka kuudes päivä. Ensimmäisen viikonlopun aikana hissi jumittui kahdesti.

Nämä ovat mielestäni oikein hyviä lukemia, kun ottaa huomioon että funin toimitti _italialainen_ Leitner GmbH. Ja kuten tiedämme, italialaisten tekniikka ei ole tuottanut pelkkää menestymistä. Kysykää vaikka Alppilentäjiltä.

Tosin rehellisyyden nimissä on pakko todeta, että vuonna 1966 esitelty Aurelio Lampredin suunnttelema Fiat 124 Sport Spider ja etenkin sen moottori oli vuosia edellä aikaansa. Siinä on hyvä italialainen tuote. Ja siitä tulikin yksi kilpahistorian menestyksekkäimmistä sarjatuotantomoottoreista.

Asiaan. Tämä on ilmainen. Turkulaiset maksoivat 5.6 miljoonaa, me emme mitään. Mikäpä sen mukavampaa.

--

K-Citymarket Kupittaalle propsit. Parasta markettisushia tähän mennessä, ihan suomisushinakin mainitsemisen arvoista. Muutenkin hyvä kattaus safkaa. Rapupatongista myös maininta.

Vein perheen ulos syömään.

--

KPB Hunter's Inn.