HUNTERS RACING TEAM

 

Matka Splitiin

Reissun päällä:
Herra Y
Ylipäällikkö

Parit muuttujat jne., mutta matkaan silti.

Split on halvempi merenranta kuin Dubrovnik, joten sinne siis. Tänne houkutteli myös Rooma-yhteys, sillä nykymuodossaan kaupunki on perustettu keisari Diocletianuksen lomanvietto-/eläke-/hautapaikaksi. Lisäksi Split on Dalmatian keskuspaikka, nimi joka vilahtelee historian lehtisillä tasaisin väliajoin.

Se yksi koirarotukin on täältä kotoisin, joskaan sillä ei ollut merkitystä kun matkakohteen valinta oli käsillä.

Näin sivuhuomiona: jo peruskoulussa Antiikin Rooma vei kaikessa pervoudessaan Antiikin Kreikkaa 100-0. Joo joo, filosofia on hieno tieteenala, mutta pitäähän sitä elämässä olla muutakin. Kristityt vs. leijonat, bakkanaalit, unisex-vessat ja kaikki se vehkeily salamurhineen. Diggaan.

(no okei, kreikkalaisilla oli orgioita, annetaan sen verran tunnustusta)

17.4. perjantai välillä Joutsa-Heinola: Jos lento lähtee Helsingistä 6:30 ja asut pohjoisessa reservaatissa, niin jotain pitää keksiä. Hotelli Pilotista saa huoneen halvimmillaan alle 70 euron, sis. iltasaunan, lentokenttäkuljetuksen, autoparkin viikoksi ja aamiaisen jo klo 4. Meillä tosin hinta pompsahti, kun varaussivusto Viva tekaisi konkurssin. Ns. kivat sulle.

Aito lentokenttähotla, joten lähellä ei ole mitään. Paitsi ostoshelvetti Jumbo, jonka viihdesiivessä eli Flamingossa on olutravintola Sir Eino. Stellaa hanassa, varma valinta.

Kroatia ei tosiaan ole Schengen-maa, joten olis ehkä kannattanu tehdä check-in ennen lähtöporttia. Pitäisi ihan oikeasti joskus panostaa ja perehtyä näihin matkoihin jo etukäteen. Noh, ensi kerralla lähtee. Ja koneeseen päästiin, vaikka hetken teki mieli kahtella omia släpärinkärkiä.

18.4. lauantai Split: Vessaviisauksia, osa 145.

Backpackers Hostel, hyvä sijainti eikä muutenkaan mitään paheksuttavaa. Ei tosin mitään ikimuistoistakaan, paitsi että yhteiskeittiön partsilta voi seurata sisäpihalle sijoitetun pikkupupun touhuamista. Pippupuput rocks.

Kerrossänkydouble 24e /yö. Lisäksi kroatialaiset ovat keksineet nerokkaan turistiveron, 1e per ihminen per yövytty yö.

Välillä sitä aina miettii että josko sitä on liian vanha hostelleihin, mutta täällä oli jälleen ihan ehtoja eläkeläisiäkin edustettuna. Itehän en koskaan tule eläkeikäiseksi edes selviämään, joten ilmeisesti lepo vaan.

18.4. lauantai Split: Katedraalin alue on UNESCO-kohde ja aika pirun hieno sellainen. Ja hienointa on, että tätä ei ole suojeltu käyttökelvottomaksi, vaan koko komeus on oikeasti osa elävää kaupunkia. Huntersin kylttyyrijaosto suosittelee.

Kalatorilla kannattaa myös vierailla. Tavaraa on myynnissä vielä iltapäivällä eikä jäitä näy missään. Ettei nyt vain olisi käynyt niin, että Suomessa on menty hieman yli sen kylmäketjuhössötyksen kanssa?

18.4. lauantai Split: HNK Hajduk Split (sinivalkoiset) - HNK Rijeka (viininpunaiset) 1-2. Liput 11e. Jos 'Adriatic Derby' houkuttelee katsomoon kokonaiset 6500 ihmistä, niin ehkä sanaa derby viljellään nykyään liian löyhälti.

Koko pelin ajan niskassa pyöri meteorologisilla termeillä ilmaistuna 'me kuollaan kaikki' -tyyppinen viima, mutta sika on sitkeä sissi. Surullisena joudun myös toteamaan, että tarjolla ei ollut minkäänlaista kisamakkaraa. Kahden euron kaljaa sen sijaan löytyi ja luonnollisesti sitä sai juoda katsomossa. Sivistysvaltio näet.

Stadionissa ei ole betonia säästelty. Jotkut eivät pidä moisesta, mutta luohan se sellaista viatonta DDR-henkeä. Stadikan takana näkyy lisää betonia.

19.4. sunnuntai Split: Marjan on kukkula kaupungin vieressä, varsin mukava keino viettää yksi aamupäivä. Kävelylenkki venähtää helposti yli peninkulman mittaiseksi eikä mestoilla ole myyntikojuja, joten juomista kannattaa pakata mukaan. 1400-lukuinen kirkko ja sen ympärillä olevat erakkoluolat ovat parasta antia.

19.4. sunnuntai Split: KPB on perustason rokkibaari Splash, ihan vain vanhan liiton baarimikkojen takia. Musiikki tulee kroatiankielisestä jukeboksista, meni hetki ennen kuin opin tavoille. Mutta lopulta Amorphiksen 'House of Sleep' pärähti soimaan. Sivistin siis paikallisia kuin keskiaikainen lähetyssaarnaaja ikään.

Kunniamaininta Ghetto Clubille. Vallankumousteksteillä koristellut punaiset seinät, kroatialainen (!) absintti ja reggae on yllättävän maukas yhdistelmä. Omistaja on lontoolainen lepso, joten tämä on gay-friendly, joten siitä varoitus niille joita semmoinen häirihtee. Mesta löytyy katedraalin suojista, joka on baarille varsin hieno sijainti.

Molemmat näistä sulkevat puolilta öin, joka oli näin yksin juoden ihan sopiva aika. Jos mukana olisi ollut 1-3 tiimikaveria juttelemassa yhteiskunnallisesti tärkeistä asioista, niin asia olisi ollut eri. Samaan retkueeseen mahtuisi toki myös neiti S, mutta ymmärrän että kuusi- ja kahdeksanpulttisten B20-moottorien kk-laakereiden eroavaisuuksista puhuminen ei niin kauheasti napostele. Vaikka pitäisi.

Bacvice Beach omaa suurimman yöelämän, mutta... noh, ne on niitä rantakuppiloita ja -klubeja. Tykkää ken tykkää. Kroatia kaipaisi lisää (pysty)baareja.

Sivistysvaltiopisteet 2.75/3. Pieni pistemenetys tulee siitä, että baaripolttaminen on sallittua vain tiettyä neliömäärää pienemmissä baareissa.

20.4. maanantai Split: Hrvatski pomorski muzej (Croatian maritime museum) on museo-osastolla ehkäpä paras. Kuvan ihanan tuotteen lisäksi esillä on yksi vanhimmista säilyneistä torpedoista, vuodelta 1866.

Historialuento: Modernin torpedon isänä pidetään italokroaattia sotajamppaa Giovanni Biagio Luppis von Rammeria, joka visioi naruilla ohjailtavaa vesiohjusta muttei saanut esimiehiään innostumaan asiasta. Niinpä hän esitteli ideansa engelsmanni Robert Whiteheadille, joka kehitti asiaa eteenpäin. Syntyi Whitehead torpedo, joka oli aikansa menestystuote. Nimi tulee sähkörauskusta, "torpedo fish".

Osmanien valtakunnan S/S Intibah sai päivämäärällä 26.1.1878 kunnian olla ensimmäinen torpedoimalla upotettu alus. Torpedoija oli Venäjän kuningaskunta ja tekosyynä toimi käynnissä ollut Turkin sota. Kuolleita 23, kenelläkään ei onneksi ollut vaimoa Porvoossa.

Torpedon kaltaisia ihmisentappolaitteita oli toki aiemminkin, esim. Venäjä käytti yhdenlaisia Suomenlahdella jo Krimin sodassa. Siis siinä 1850-luvun versiossa.

Btw, nykyään venäläisillä on superkavitaatioperiaatteeseen perustuvia torpedoja. Kannattaa tutustua aiheeseen, koska se on mielenkiintoista. Tosin ei ole pakko, neiti S huom.

Takaisin asiaan. Museo on sijoitettuna Gripen linnakkeeseen, joka rakennettiin 1650-luvulla toimimaan vastavoimana turkkilaisten hyökkäyksille. Pääsymaksu 2.8e.

20.4. maanantai Split: Ihan v***n vanhoja sarkofageja. Oli pakko kurkistaa kannen alle, koska sisäinen indianajones huusi hoosiannaa. Sisällä oli turistien heittämiä limsapulloja. Petyin.

Arheološki muzej (en jaksa suomentaa, tajuatte kyllä) on Kroatian vanhin museo, perustettu kunnioitettavasti jo 1820. Ei sinällään mitään maatamullistavaa, mutta käymisen arvoinen toki. 4.2e, no mummies detected.

Seuraava