HUNTERS RACING TEAM

 

Matka Boom Cit... eikun Vaasaan

Reissun päällä:
Herra Y
Mrs. Tiikeri
Mr. Riiviö

Nyt ruopataan korona-aikoina jo aika syvältä. Vaasasta on meinaan tehty jo raportti vuonna '14. Se löytyy täältä. Lukekaa ennemmin se. Baarit olivat auki jne. Maailmakin olisi tuolloin ollut auki, mutta matkustimme silti Vaasaan. Olimme siis idiootteja jo silloin.

Mutta minkäs teet, kun matkustamaan ei pääse ja proosasuoni sykkii? Joten hakataan vanhaa läppäriä* edes tämän verran. Kerran vuoteen tulee päivitettyä ilmaisvirusohjelma(t)kin.

* On hyvin mahdollista, että olen kirjoittanut kaikki elämysmatkaraportit samalla HP Pavillionilla. Torslanda 2009 oli eka, niihin aikoihin pöytäkone hajosi ja hankin tämän satasella. Ihan varma en ole, viina on polttanut synaptisia siltoja.

9.1. lauantai Vaasa (Strömsö): Kai sitä kerran elämässään pitää käydä Strömsössä. Tai siis siinä hoodeilla. Itse huvilalla ei käyty. En ole katsonut kyseistä sarjaa sekuntiakaan, joten tuntuisi turhalta mennä mestoillekaan. Enkä edes tiennyt että sarjaa kuvataan jollain huvilalla, kunnes googlettelin. Tai siis minä käytän Ecosiaa, koska olen niin v***n woke. Mut enivei.

Raaseporissa on myös Strömsö, jonka Strömsö Property Development Oy on kapitalismissaan pilannut. Ei pidä sekoittaa keskenään.

9.1. lauantai Vaasa: No joo. Todellinen syy käyntiin oli tässä. Tai ei kirjaimellisesti sour mangossa, mutta tavallaan kuitenkin joo. Elo Market eli etninen kauppa tarjoaa maistiaisia Afrikasta, Arabiasta ja Aasiasta. Melko laaja tuotantoalue.

Käytiin siis tutustumassa, kun tässä on tullut muutenkin kierrettyä Suomen etnisiä kauppoja.

Vii-Voan Kalliossa. Siamtori Jyväskylässä. Istanbul Market Kuopiossa. Siinäpä tärppejä kiinnostuneille. Etnisten markettien nimet toistavat itseään, mutta Istanbul Market on jo vähän liikaa. Mutta se onkin Savo.

Ihan hyvä kauppa oli tämäkin kauppa. Voisi lisätä tuohon aiempaan listaan. Täällä oli tavaroita. Niitä sai rahaa vastaan.

9.1. lauantai Vaasa (Västervik): Westbay Inn, 50e /apartment.

Olisiko tämä nyt sitten paritalon puolikas, vai omakotitalon laajennusosa, vai vanha autotalli. Tiedä häntä. Ymmärtänette kuitenkin kuvion. Saunasta instant plussa. Halvimmasta päästä ellei peräti halvin paikallinen majoitus juuri näillä päivillä. Biljardia ja kaksi erillistä makuuhuonetta löytyy. Sign me up.

Sijainti on toki kaukana Vaasan huikeasta yöelämästä. Mutta paljon on tapahtunut omassakin kuplassa seitsemän vuoden aikana. Maailmanhistorian mittakaavassa muutokset on verrattavissa napanöyhtään, mutta omassa todellisuudessa ne ovat jopa varsin määrittäviä sellaisia. Eli yksi hipsteriolut ja nukkumaan. Ensin mainittu liittyi saunaan. Jälkimmäinen ei.

"Bed? Beds are for sleepy people! Let's get a kebab and go to a disco!"
- Gary Strang

9.1. lauantai Vaasa (Vaskiluoto): Wasalandia. Edesmennyt.

Tai siis ei se mihinkään ole mennyt. Suurin osa laitteista on toki myyty maailmalle, mutta tönöt jäkittää edelleen paikoillaan.

Historialuento: Huvipuisto Wasalandia aloitti toimintansa 10.6.1988, kun kaupunki oli sellaisen rakennuttanut. Kävijämäärät nousivat tasaisesti ja kaikilla oli varmaan kivaa. Hetken ajan. 1991 kävijämäärä lähti pysyvään laskuun ja 1993 taustayhtiö oli jo rahavaikeuksissa. Että ihan hyvinhän se meni.

1999 loppui verovapaa venematkailu, seuraukset huvipuistolle voi valistuneesti arvata. Mesta sitkutteli kuitenkin aina vuoteen 2015 asti, tuolloin omistajat olivat jo espanjalaisia.

Nyt se sitten makaa tuollaisena. Vaasan kaupunki ei suostu irtisanomaan vuokrasopimusta joka kestää vuoteen 2037 asti. Jotkut grynderit harmittelevat, että alue on jäänyt oman onnensa nojaan. Minun mielestä tämä on näin aidosti mielenkiintoisempi.

Joskus oikeasti kauan sitten käytiin täällä perheen kanssa, kun oltiin matkalla Uumajaan päiväristeilylle. Lännenkylä oli Tex Willerin lukijalle kova juttu. Senkin muistan, että seurueen miesvanhemmat suunnittelivat risteilyä nimenomaan tullin ja alkoholijuomien näkökannasta.

Alle kouluikäisenä en ymmärtänyt ongelmaa. Enkä oikeastaan ymmärrä vielä keski-ikäisenäkään.

Vaan toisaalta, eivät ole ymmärtäneet kv-ystävätkään, kun selität, että suomalainen alkoholi kuljetetaan Baltiaan, josta me käymme hakemassa sen takaisin. Olipa paljon pilkkuja, kielitoimisto ei diggaa. Onneksi ei, sentään, hymiöitä.

Tai siis mie tilaan Saksasta, mut enivei. Kuukauden päiväyksellä varustettu valkkarihanatonkka 4 euroa, rahdin kanssa ~5 euroa. Aktiivinen verosuunnittelu on ihan kivaa.

9.1. lauantai Vaasa: Pikku Quattro tarjoaa uunikebabia. Tiimin kebabjaosto on omasta mielestään melko hyvin ines suomikebuskenes. Tai ainakin haluaa olla. Joten kokeiltava on. Ja täällä ei ole 80-luvun kebabbiloita, joita käydä kunnioittamassa.

Tiedot ovat harvassa ja harvinaisia, mutta jotain kebabintapaista on alettu myymään jokseenkin seuraavasti: Lahti 1978, Tampere 1980, Pori 1982, Seinäjoki 1985, Pietarsaari 1985, Turku 1985.

Väitöskirjan aihe olisi tämä.

Jyväskylän ensimmäinen eli Troija aloitti myöskin '85. Ja se on edelleen tiilitalossa toiminnassa. KÄYKÄÄ.

Niin joo se kebabannos. Perus suomi(nauta)kebua uuniin, juustoa päälle ja sekaan perunoita. 9 euroa. Ei ollenkaan hassumpi.

Vaasan pizzeriasalaattipöytäerikoisuus* on tillimakaroni. Siis ihan oikeasti. Kaikenmoista.

* Heitin tuollaisen sanan. Because I can. Kielitoimisto aka Kotimaisten kielten keskus (alkuperäiskielellä Ruovttueatnan gielaid guovddáš), v***ttaako nami nami. Kaikella ystävyydellä.

10.1. sunnuntai Mustasaari: Raippaluodon silta. Tämä on yksi harvoja paikkoja Suomessa, joka on talvella jopa vaikuttavampi kuin kesällä. Lapin lisäksi siis.

Ainoa yli kilometrin mittainen silta Suomessa (1045 m).

Tuulivaroitus päällä. Ei itikoita.

10.1. sunnuntai Mustasaari (Björköby): Menomesta.

Tien päähän piti päästä. Siellä oli satama. Ei yllätyksiä tässä.

Täällä olisi myös Björkön Kotkanpesä. Paikallinen mökkivuokraamo on valinnut 1930-lukua henkivän nimen. Vaasa on perinteisesti nats... valkoinen.

10.1. sunnuntai Alavus (Tuuri): Tämä on sen yhden juopon kyläkauppa. Euron onnenkenkäkalja oli joskus muinoin venäläisiltä linja-autoturisteilta ostetun Hebckoen* kilpailija. Nyt se maksoi jotain neljä euroa ja jäi luonnollisesti hyllyyn. Sinappikin oli kallista.

* Verosuunnittelu on vanha asia.

Mutta miulla on outo perversio viettää joskus yksi yö hotelli OnnenTähdessä, hakea kyläkaupasta olutta ja ryypätä ne krapulahakuisesti hotellihuoneessa. Hinnat vain ovat alkaen jotain satkun, joten mitään järkeä ei ole sitä tehdä. Sviitti saunalla olisi 313e. Olen tottunut tuolla hinnalla majoittumaan noin kuukauden jossain Aasian rottahotellissa. Eli ei mitään järkeä. Joskus tämän vielä toteutan.

Hotellin mainoslause kuuluu "OnnenTähdessä majoittuminen tarjoaa asiakkaille ainutlaatuisen elämyksen ja eturivin näkymän Tuurin ostosvilinään". Enpä juuri keski-ikäisempää ajatusta keksi. Hyi.

No, jos kohta keski-ikäinen niin ei koskaan aikuinen. Pelkään että se tappaisi hauskuuden.